Печат

24 ученици от частната гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев" в Добрич представиха България в Деня на европейското училище в европейския парламент в Страсбург, организиран на 31 март по програмата „Евроскола".

Участници от 20 училища от 20 европейски държави се включиха в проявата. Добричките ученици се представиха повече от успешно, а единадесетокласничката Хюлия Алит бе сред финалистите и член на отбора - победител в играта EUROSCOLA GAME, за което бе наградена с индивидуална купа.

Как оценява представянето на своите ученици директорът на гимназия "Райко Цончев", Светла Иванова - чуйте от интервюто в звуковия файл.

Според правилата на евроиграта бяха сформирани международни отбора от по 4-ма състезатели от различни националности. В предварителния кръг на играта участниците с общи усилия отговаряха на въпроси, написани на различни езици, свързани с историята, културата, географията на ЕС. Първите четири отбора, постигнали най-висок резултат се състезаваха на финалния кръг в пленарна зала пред всички останали участници. В подобна състезателна игра на различни езици се включиха и директорът на гимназия „Райко Цончев" Светла Иванова и преподавателят по английски език от частното училище, Владимир Жечев.

Едноминутна презентация на добричкото училище на английски език в пленарна зала пред повече от 500 ученици и преподаватели от цяла Европа направи единадесетокласникът Георги Георгиев. „Ние учим в най-доброто училище в област Добрич и високо оценяваме уникалната възможност да сме в Страсбург и да участваме в сесия на Европейския парламент" - заяви в речта си Георги. Той описа България като страна с древна култура и стратегическа роля като мост, свързващ Изтока и Запада.

Учениците от цяла Европа участваха в симулирани заседания в работата на Европейския парламент, включиха се в заседания на комисиите и такива в пленарна зала, разискваха и гласуваха резолюции, комуникираха по между си на английски и френски език. Сред обсъжданите в работните групи теми бяха „Мястото на ценностите на Европа в света", „Околна среда и възобновяеми енергийни източници", „Демокрация и гражданство", „Бъдещето на Европа".

„С удоволствие бихме се върнали отново тук" - заявиха в края на посещението си в Европейския парламент учениците от гимназия „Райко Цончев". Пленарната сесия на Младежкия парламент бе закрита с церемония по внасянето на знамената на страните - членки на ЕС и изпълнение на европейския химн.

 

Вашите коментари