В петъчния следобед учениците от 8 и 9 клас на ЧПГТП "Райко Цончев" разследваха убийството на Тиванския цар Лай под вещото наставничество на специалисти от Областната дирекция на МВР град Добрич. Нетрадиционният урок по литература се състоя в сградата на ОДМВР на ул. Максим Горки, където инспектор Татяна Недева (от Сектор "Противодействие на криминалната престъпност") посрещна учениците и им разясни структурата на Министерството на вътрешните работи и основни принципи в работата на полицаите.

Старши разследващ полицай инспектор Василка Кулева пък представи интригуващо последователността на действията на разследващите полицаи при тежко престъпление, каквото е убийството. След като обясни с какви свидетели може да работи един разследващ полицай, инсп. Кулева даде и конкретни насоки на учениците как да съставят заключителното си мнение от разследването, което правят във връзка с трагедията на Софокъл. Най-голям интерес предизвика куфарът на главен инспектор Диян Димов - началник сектор "Научно-техническа лаборатория". Той показа на осмокласниците и деветокласниците как се снемат и обработват отпечатъци, как се работи на терена на престъплението, как се изземват веществени доказателства. Домакините бяха така любезни да отделят от времето си и да отговорят на зададените въпроси. Изпратиха ни с покана за нови съвместни инициативи.

Драго Цукев и Лидия Лазарова

На ежегодното състезание по английски език за говорни и комуникативни умения, което се проведе на 11 и 12 ноември в град Сливен, осмокласничката Лидия Лазарова, единственият участник от област Добрич, премери сили с ученици от цялата страна. Пред тричленно жури всеки участник направи кратко публично изказване на английски език по предварително зададена тема. Организаторите от МОН тази година бяха избрали мисъл на Гьоте: „Correction does much, but encouragement does more”. Всеки ученик трябваше да направи устно изложение по темата, а след това да отговаря и на въпросите на журито по темата в рамките на 10 минути.

В четвърта изпитна група Лидия победи конкурентите си и излезе на чело с безупречното си публично изказване и последвалата дискусия с журито. В общото класиране тя зае достойно място сред най-добрите в първа възрастова група. Броени точки я деляха от първите трима. Лидия е част от първия випуск, който се обучава по иновативната програма на ЧПГТП „Райко Цончев“ и неин преподавател по английски език  е господин Драгомир Цукев.

Откритита педагогическа практика в 8 клас е урок, базиран на интегративния подход в обучението. Темата Домът и пътят като културни символи обединява поредица от занимания по литература, изобразително изкуство, английски език, история и е провокирана от художествените послания на Дебеляновата елегия "Скрити вопли".

Прочети още...

Подкатегории

Събития в гимназия "Райко Цончев"

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Blue Gray
Background Color
Text Color
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Scroll to top