Проектът на десетокласничката Стефани Маринова „Иван Хадживълков - забравеният дарител на Добрич“, бе представен снощи Висшето училище по мениджмънт. С него възпитаничката на гимназията Райко Цончев” ще участва в конкурс на Ученическия институт към Българска академия на науките (БАН). 

Нейният проект, възкресяващ паметта за личността и делото на един от видните ни възрожденци, е получил висока оценка и освен правото за участие в конкурса на БАН, ще бъде представен през ноември на Ученическа научна сесия.

Темата на проекта е избрана с нейната преподавателка по история Саша Василева. Заедно решихме, че краеведският труд ще бъде оценен много добре от учените в БАН и заложихме точно на това – да издирим родословното дърво и делата на Хаджи Иванвълков да бъдат по-познати младите хора в Добрич, защото децата на моята възраст не знаят кой е Иван Хадживълков, каза в ефира на радио „Добруджа“ Стефани.

Научният ръководител на проекта Саша Василева определи начинанието с което се е захванала Стефани като повече от отговорно. Оттук нататък целият труд ще бъде прецизиран, за да се вместят в регламента, поставен от БАН. Изследванията им потвърждават твърденията, че Иван Хадживълков е живял над 100 години. Предполага се, че е роден 1770 г. Не открихме смъртния акт, но е сигурно, че е доживял времето на Цар Фердинанд. Знаем, че той се разпорежда при кончината на Хадживълков да има тридневен траур в нашия регион, което означава, че той е доживял до 125 години, каза Василева.

По време на изследванията Стефани е била най-впечатлена  от това, че в Хана на Хаджията два пъти е отсядал Васил Левски. Научният труд е около 45 страници, със снимки. Следващата цел да бъде реализиран и предоставен на музея в Добрич, за да могат повече хора да се запознаят с него.

СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

текст: радио Добруджа

Вашите коментари

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Blue Gray
Background Color
Text Color
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Scroll to top