20% от новоприетите ученици в Гимназията ще учат безплатно

Интервю на Владислав Ралко от ВУМ с Валентин Генов, директор на ПГТП „Райко Цончев“, гр. Добрич


Здравейте! Гимназия „Райко Цончев“ вече може да се похвали с откриването на още един профил. Така ли е?

Здравейте! Да, щастлив съм да обявя, че току-що ни съобщиха от Министерството на образованието и науката, че новият ни профил „Информационни технологии“ и одобрен. Имаме вече и кандидати за него, което е още по-вълнуващо за нас.

Като се има предвид тенденцията за развитие на бизнеса като цяло, дигитализацията на все повече направления, развитието на облачните технологии, налагането на мобилните приложения, навлизането на „умните“ технологии в домакинството, образованието и бизнеса, нямаше как да не стигнем до решението за откриване на профил „Информационни технологии“ в гимназията.

Силна мотивация за откриване на новия профил е и „Висше Училище по Мениджмънт“(ВУМ), което стои в основата на идеята за създаването на нашата гимназия. Акредитираната специалност на ВУМ „Информационни Технологии“ ни дава условия за много добра перспектива в развитието на нашите възпитаници. Гимназия „Райко Цончев“ и ВУМ споделят както материалната база на „Международен Колеж“ ООД, така и голяма част от академичния си състав. Това предполага едно много плавно и безстресово преминаване от средно към висше образование.

Какви бяха предизвикателствата през първата Ви година като директор на ПГТП „Райко Цончев“?

Както при повечето хора на подобни позиции, и при мен работата с хора беше основно предизвикателство. Изграждат се отношения с три групи – ученици, родители и учители. Различните нужди на тези групи и постигането на баланс беше и продължава да е основно предизвикателство пред мен. И ако трябва да съм още по-прецизен, това, което бих искал да усъвършенстваме още повече е колаборацията ни с родителите. Желанието ми е да споим още по-силно връзката си с тях и да превърнем гимназията в общество, което възпитава и у дома и в училище хора, предизвикващи промяна и желаещи да успеят тук и сега.

Какво постигнахте през тази учебна година?

Това, с което най-много се гордеем е, че наредихме гимназия „Райко Цончев“ сред трите елитни училища в област Добрич, като постигнахме трето място по резултати от държавните зрелостни изпити. Влагаме средства и усилия в качествена подготовка на нашите ученици и високите резултати на матурите са една от целите на тази подготовка.

Постигнахме още по-голяма интерактивност в преподаването. Учениците не само участваха в усвояването на учебен материал, но и изцяло сами изнасяха уроци пред съучениците си и дори пред обществеността.
Увеличихме международните си контакти и осъществихме проект с частна гимназия „Кандиди“ от Тбилиси, които ни гостуваха за една седмица, а следващата учебна година планираме да участваме заедно и в проект по програма Еразъм+.

Какво да очакват учениците и родителите през следващата учебна година от Вашата гимназия?

Всички очакваме новия закон за образованието, който дава малко повече шанс и на частното образование. За нас той ще влезе в сила от пó следващата учебна година, но ние искаме да го изпреварим. Следващата учебна година е юбилейна за нас – десета поредна година от възобновената гимназия „Райко Цончев“. Затова обявяваме, че 20% от новоприетите при нас ученици ще учат безплатно първата година от обучението си. Това ще са децата с най-висок успех. Това дава огромна свобода на отличните ученици да наблегнат на обучението си, без това да е в тежест на семейния бюджет! Правим това и с ясната мисъл, че нашият патрон, Райко Цончев, е бил невероятно щедър благодетел и е давал мило и драго за учението на децата, което самият той не е имал възможност да получи.

Отново по случай юбилейната ни година, ще организираме редица събития, въвличащи както учениците ни, техните учители и родители, така и ученици от други училища в града ни, с които да споделим годишнината си.

Вие лично спечелихте наскоро международна музикална награда. Разкажете малко повече за това.

Музикалният ми талант е по наследство, по майчина линия. От седемгодишен се занимавам с музика. През 2014 година започнах по-сериозно да се интересувам от филмова музика и начините, по които да се усъвършенствам в тази област. Започнах да отделям огромна част от времето си за обучение и практика. Участвах в много конкурси и състезания, но 2016 Indie Gathering Film Scoring Competition е първото, в което печеля толкова висок приз. Участниците са над 150, а първите 12 места са обявени като победители. Конкурсът беше отворен както за начинаещи композитори, така и за опитни. Аз съм единственият победител не само от България, но и от Европа. Това е огромна чест за мен и ме поставя в доста по-отговорна позиция оттук нататък. Вярвам, че това е само едно начало.

Каква връзка има според Вас между музикалните Ви постижения и това да сте директор на гимназия?

Специално за мен е огромна привилегия да бъда пример за успех, защото това е част от ценностите, които искаме да предадем на младите – да успееш и твоят успех да вдъхнови другите. Ние ги учим на принципите, даваме им примери от световния бизнес и световната история. Но когато примерът е личен, влиянието е много по-силно.

Какво ще пожелаете на младите хора, които сега се учат и тепърва им предстои да навлязат в „реалния живот“?

Желанието ми за тях е да мислят за себе си като за можещи. Предлагам, с ваше позволение, да „вкусят“ от първия и последния куплет на стихотворението на Уолтър Уинкъл „Аз мога“, което е невероятна храна за размисъл и равносметка:

Ако мислиш „сразен съм", сразен си.
Ако мислиш „не смея", не смееш.
Ако казваш „бих искал", но мислиш „не мога",
просто няма как да успееш.

Не най-силният, нито най-бързият
обезателно грабват залога,
но човекът, който печели играта,
е тоз, който мисли „A3 МОГА".

 

Вашите коментари

Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Blue Gray
Background Color
Text Color
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Scroll to top